Beekrombout – Buurserbeek

Beekrombout vliegend boven de Buurserbeek

Let op! Deze excursie is een week vervroegd naar 4 juni.

De beekrombout is een libel die vroeg in het jaar actief is, zo van eind april tot eind juli. Met zijn opvallende kleuren (geel gekleurd, met zwarte vlekken en naarmate die ouder wordt veranderend, van geel naar groen) is het een genot om deze libel boven de waterkant te zien zweven en zijn territorium hiermee kenbaar te maken aan andere Beekrombouten.

Was het trouwens bekend dat de poten vrijwel geheel zwart zijn, een kenmerk die ter determinatie goed te gebruiken is. Het een en ander is goed te zien op de foto van Wim Bakker.

De larven zijn waterdieren (zoals bij vele libellen), deze leven in de beek- of rivierbodem en jagen ’s nachts op de bodem. De larven overwinteren enige jaren voordat ze uitsluipen.
Dit is een klein beetje achtergrond over het diertje die wij op 4 juni willen vinden.

Vanzelfsprekend zullen wij ook op zoek gaan naar andere dieren en een mooie plant zullen wij ook niet onbesproken laten.

Gaan jullie mee naar de Buurserbeek?

Datum: 4 juni 2022Starttijd: 10.00 uurEindtijd: 12.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT  gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,-Tijdens de excursie zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.Startpunt: Stendermolenweg, Haaksbergen. Parkeren: Vlak over de brug komende vanuit Captain Jack.   GPS: 52.151405,6.818332
Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.Telefoon: (gedurende dag van de excursie): 06-25 43 00 75Meer informatie: https://enschede.knnv.nl
za 4 juni 2022 van 10:00 tot 12:00