De Blauwe Kiekendief

Een bijzondere roofvogel

De Blauwe Kiekendief is een bewoner van open, vochtige gebieden. Te denken valt aan moerassen, akkers en graslanden waarbij het Haaksbergerveen een geliefde winterverblijfplek voor de Blauwe Kiekendief is. Dan is die daar in de buurt van Buurse en wat valt er te eten? Gelukkig heeft de Blauwe Kiek een gevarieerd dieet van kleine zoogdieren met ook kleine vogels voor de variatie. En dit jagen gebeurt laag en vaak snel boven de grond: flappend, glijdend, af en toe draaiend of kort biddend. In het Engels wordt die ook wel ‘Sky dancer’ genoemd. Dit is een mooie omschrijving van hoe de Blauwe Kiekendief vliegt.

Blauwe Kiekendieven zijn grondbroeders en hiermee heb je meteen één van de kwetsbaarheden van de Blauwe Kiekendieven. Zij (en hun eieren) hebben te lijden aan grondpredatoren. Wat dat betreft hebben zij hier overeenkomsten met Velduilen. Wat zij beiden nog meer overeenkomstig hebben is dat zij snel door hebben waar er een nieuw geschikt terrein aanwezig is. En dat is er zeker in het Haaksbergerveen. Lange tijd is er al gewerkt om de openheid hier terug te brengen, en daar zullen de Blauwe Kiekendieven van profiteren.

Wil je erbij zijn? Zie hieronder voor relevante informatie

Neem a.u.b. je verrekijker mee, een spotting scope indien je er een hebt.

Datum: 11 februari 2023Starttijd: 16.00 uurEindtijd: 18.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT  gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,-Tijdens de excursie zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.Startpunt: Parkeerplaats bij de kruising Wennewickweg en Stratersdijk (Haaksbergerveen) GPS: 52.1212, 6.7908
Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.Telefoon (gedurende dag van de excursie): 06-25 43 00 75Meer informatie: https://www.enschede.knnv.nl
za 11 februari 2023 van 16:00 tot 18:00