Stadsvogels

Mensen die in een vogelrijke omgeving wonen, zijn gelukkiger dan mensen die in hun dagelijkse leven weinig vogels zien, dit blijkt althans uit een onderzoek van Joel Methorst, verbonden aan de Goethe Universiteit in Frankfurt. Gecombineerd met inkomensgegevens, bleek een opmerkelijke samenhang. De positieve invloed van tien procent inkomensstijging op de tevredenheid, bleek even groot als de aanwezigheid van tien procent meer vogelsoorten. In cijfers: veertien vogelsoorten meer had hetzelfde effect op de tevredenheid met het leven als 124 euro per maand extra in de portemonnee. Gebaseerd op de 1.237 euro die het gemiddelde Europese huishouden maandelijks ter beschikking heeft.

Vandaag willen wij de stadsvogels van Enschede in het zonnetje zetten. Veelal trekken wij erop uit naar natuurterreinen om bijzondere vogelsoorten te observeren. Maar het zijn juist de stadsvogels die ons dagelijks leven aangenamer maken. Wie wordt er niet wakker van het vrolijk gekwetter van de huismussen of het gekoer van de houtduiven?

Bij steden horen mensen, maar ook vogels. Sommige vogelsoorten zijn zelfs afhankelijk van de stedelijke omgeving, ook in Enschede. In de parken (o.a. de Volkspark en de Van Heekpark), in de tuinen en langs het balkon vliegen dagelijks allerlei vogels. Wat is jouw lievelingsvogel? Vogels maken de stad levendig. Veel mensen genieten van de merels, roodborstjes en mezen die rond het huis te horen en te zien zijn.
Wij gaan observeren en in gesprek over stadsvogels en over hoe wij die populatietrends kunnen kantelen. Stadsvogels hebben ons nodig. Gaan jullie mee?

Datum: 12 november 2022Starttijd: 10.00 uurEindtijd: 12.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT: Gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,-Tijdens de excursie zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.Startpunt: Parkeerplaats Wesselerweg, 7544 VT Enschede GPS: 52,190811, 6,875002
Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.Telefoon: (gedurende dag van de excursie): 06-25 43 00 75Meer informatie: https://enschede.knnv.nl

Ondergrond: Dit zullen hoofdzakelijk onverharde paden zijn.

za 12 november 2022 van 10:00 tot 12:00

Parkeerplaats Le Pompidou