Uilen van het Ledeboerpark

Er zijn zo’n 6 uilensoorten in Nederland en de steenuil is hiervan de kleinste. Niet alleen is de steenuil de kleinste, het blijft ook het liefst zijn hele leven binnen zijn territorium. Deze bestaat bij voorkeur uit een erf met graslandjes, houtwallen, sloten en knotwilgen eromheen. De steenuil maakt optimaal gebruik van de variatie van de fauna in zijn wereldje: de steenuil eet bijna alles en kent elk hoekje van zijn leefgebied. Steenuilen verdedigen hun soms heel kleine gebiedje tegen andere steenuilen. Ze laten zich daarom het jaar rond geregeld horen. Of wij de steenuil zullen zien is een groot vraagteken, wij hebben meer kans op de bosuil.

In de donkere dagen voor kerst is het zaak voor de bosuil om een partner te vinden. Beide geslachten versterken de paarband door minutenlang aan elkaars nekveren te knabbelen. Daarna gaan ze op jacht; het mannetje biedt zijn vrouwtje muizen aan, om te laten zien dat hij goed voor haar kan zorgen tijdens de broedperiode. Tot ver voorbij kerst is zijn jodel-roep te horen, vaak beantwoordt door een heftig klewiek van mevrouw.

Trouwens, binnen onze gelederen hebben wij mensen, die veel van uilen weten, waardoor er gegarandeerd allerlei weetjes voorbij zullen komen!

Voor deze wandeling zijn stevige schoenen en een zaklamp gewenst.

Datum: 17 december 2022Starttijd: 20.00 uurEindtijd: 22.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT  gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,-Tijdens de excursie zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.Startpunt: Ledeboerpark, Van Heeksbleeklaan 68; (Lammerinkswönner)
Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.Telefoon (gedurende avond van de excursie): 06-25 43 00 75Meer informatie: https://enschede.knnv.nl  

Ondergrond: Dit zullen deels onverharde paden zijn.

Datum & tijd
za 17 december 2022 van 20:00 tot 22:00
Vertrekplaats

Ledeboerpark
Lammerinkswönner
GPS 52.234747, 6.870340