Insectenavond – Zonnende Boomkikkers

De afgelopen jaren hebben wij op de eerste dinsdag van de maand een insectenavond gehouden. Wij zijn als bestuur van mening dat er ook in onze avonden wat meer (bio)diversiteit mag gaan zitten, en dit gaan wij vanavond doen met een lezing over de boomkikker.

boomkikker

De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van vingers en tenen, waardoor hij goed kan klimmen. Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich, op de flanken, een bruinzwarte band. Het heeft een relatief gladde huid zonder wratten, zoals padden hebben, of langwerpige klierlijsten op de rug zoals veel andere kikkers hebben. Ook heeft de boomkikker oranje ogen met een horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. Hij kan zijn kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas onder de kin, die alleen zichtbaar is als er gekwaakt wordt. De lichaamslengte is ongeveer 4 tot 5 centimeter. En als laatste weetje: jonge boomkikkers hebben hetzelfde uiterlijk als volwassen dieren.

De spreker voor vanavond is Erik Rolevink. Een man die sinds mensenheugenis bezig is met natuur. De drijvende kracht achter ENHOE (Natuurwerkgroep EnHOe – Home) en actief bij het project: Nectar Index Enschede zijn slechts twee van de zaken waar Erik zich bezig houdt. Vanzelfsprekend is Erik ook betrokken bij de boomkikker in en om Enschede. Er is waarschijnlijk geen poel hier in de regio waar Erik niet met zijn laarzen in is geweest om te speuren naar boomkikkers. Een kenner puur sang dus. Wil je meer weten over de boomkikker, kom dan naar De MuseumFabriek op 7 juni 2022.

PS: Neem ook jouw insectenfoto’s mee voor het geval hiervoor tijd is.

Datum: 7 juni 2022Starttijd: 19.30 uurEindtijd: 22.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT  gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden: 2 x gratis, hierna wordt een bijdrage van €5,- gevraagd.Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.Locatie:
De Museumfabriek,
Het Rozendaal 11,