Klapekster

Zien jullie de Klapekster?

Vogels kijken is letten op details. En bij de klapekster zijn de details zeker van belang aangezien geen enkele klapekster hetzelfde getekend is. De klapekster valt onder de zangvogels en heeft een snavel en het gedrag van een roofvogel. Trouwens, deze zwart-witte vogel kan ook bidden als een torenvalk, of is het andersom?

Tot 2002 was het een broedvogel van de heide- en hoogveenterreinen, nu is het een wintergast van oktober tot aan april. En dat die nu niet meer in Nederland broedt, is een verlies voor ons heidelandschap en voor vogelaars. De valkenvangers van weleer zouden het ongetwijfeld met ons eens zijn. De negentiende-eeuwse valken-vangers van Noord-Brabant gebruikten de klapekster namelijk als alarmvogel bij de jacht op roofvogels.

Hoe ging dat in zijn werk? De klapekster heeft uitstekende ogen en is erg waakzaam. Vastgebonden door een valkenier ging hij bij een overtrekkende slechtvalk tekeer. Met behulp van een lokvogel, een duif bijvoorbeeld, kon de valk dan worden gevangen.

De klapekster is in februari te vinden in het Haaksbergerveen en de afgelopen jaren hebben wij met succes deze vogel weten te vinden, onze verwachtingen voor 2022 zijn hoog.

Wij gaan onder begeleiding van een ervaren vogelaar op zoek naar de klapekster in het Haaksbergerveen. Hij zal ons tevens de nodige verhalen kunnen vertellen over andere vogels die te zien zijn, Gaan jullie mee?

Datum: 5 februari 2022Starttijd: 10.00 uurEindtijd: 12.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT  gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,-Tijdens de excursie zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.Startpunt: Parkeerplaats bij de kruising Wennewickweg en Stratersdijk (Haaksbergerveen) GPS: 52.1212, 6.7908
Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.Telefoon (gedurende de ochtend van de excursie): 06-25 43 00 75Meer informatie: https://enschede.knnv.nl/

Foto klapekster: Patrick Grunder