Kleine IJsvogelvlinder

Verspreidingskaart

Twente is één van de hotspots in Nederland, voor wat betreft de kleine ijsvogelvlinder, een soort die als kwetsbaar staat aangemerkt in Nederland door de Vlinderstichting. Zie hieronder de trendgrafiek van de Vlinderstichting. Het is een soort die beschermd is in het kader van de Wet Natuurbescherming.

De kleine ijsvogelvlinder leeft in de halfschaduw, dus in bossen met inhammen in de bosrand of in open plekjes in het bos. Tevens hebben de rupsen een voorkeur voor Kamperfoelieplanten en deze groeien op vochtige plaatsen. Al met al een vlinder die enige eisen stelt aan zijn omgeving. Gelukkig zijn dit soort omstandigheden aanwezig in Hof Espelo.

Trouwens, het is een soort die te boek staat als een mobiele vlinder die bij warm weer over grote afstanden kan zwerven. Dit biedt mogelijkheden om nieuwe gebieden te koloniseren zodra de omstandigheden gunstig zijn.

Wij gaan onder begeleiding van een ervaren dagvlinderkenner, fietsende op zoek naar de kleine ijsvogelvlinder op Hof Espelo. Hij zal ons tevens de nodige verhalen kunnen vertellen over andere vlinders die te zien zijn. Gaan jullie mee?

Trend
Datum: 25 juni 2022Starttijd: 14.00 uur Eindtijd: 17.00 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT  gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,-Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.
Startpunt: Weerseloseweg 259, 7522 PS Enschede GPS: 52.2537, 6.8739Telefoon (gedurende avond van de excursie): 06-25 43 00 75

Tijdens de excursie zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.

Meer informatie: https://enschede.knnv.nl/

Foto kleine ijsvogelvlinder: Wim Lengton