Nachtvlindernacht Viermarken

Nachtvlinders bij de Viermarken!

Voor de vierde keer zijn wij welkom bij Zorgboerderij de Viermarken om onze lakens op te stellen. De afgelopen jaren hebben wij mooie avonden hier beleefd met geïnteresseerde mensen, die foto’s maakten en goede vragen stelden. Wij hopen dit jaar weer op een dergelijke avonden.

Oranje eikenlichtmot

In juli en juni zijn verschillende nachtvlinders (en andere insecten) actief en wij hopen hier weer vele voor onze lampen te zien. Er zijn maar liefst 2400 vlindersoorten in Nederland waarvan zo’n 920 soorten behoren tot de nachtvlinders. De rest valt onder de dagvlinders (53 soorten) en de microvlinders (hele kleintjes). Dit geeft het idee dat het mooi overzichtelijk is, totdat er gesproken wordt over de dagactieve nachtvlinders. Zijn er trouwens ook nachtactieve dagvlinders?

Een herkenningspunt zijn de antennes van de vlinders. Dagvlinders hebben aan de uiteinden knopen, nachtvlinders niet. Een ander determinatiekenmerk is dat nachtvlinders in rust hun vleugels plat over het lichaam hebben, dagvlinders klappen hun vleugels in rust in. Wees bewust dat er ook uitzonderingen zijn 🙂

Mocht het hard waaien of regenen, dan gaat het nachtvlinderen niet door. Op 17 juni vanaf 19.00 uur kun je op onze website lezen of deze activiteit door zal gaan (https://enschede.knnv.nl/). Ben je wakker genoeg om tot zo laat op te blijven?

Waar: Viermarkenweg 85, 7522 LC EnschedeWanneer: Vrijdag 17 juni 2022Tijdstip: 22.00 – 24.00 uur
Leeftijd: alle leeftijdenKosten: Vrije giftMeer informatie: https://enschede.knnv.nl
Telefoon (gedurende avond van de activiteit): 06-25 43 00 75Benodigdheden: Zaklamp, stoel om voor het  laken te zitten, en cameraDe ondergrond tussen de bomen is verhard, de lakens staan enkele meters uit elkaar op gras.

Tijdens de activiteit zullen de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen.

Foto’s: Wim Bakker
Illustraties: Vlinderstichting

Datum & tijd
vr 17 juni 2022 van 22:00 tot 0:00
Vertrekplaats

Viermarkenweg 85
7522 LC Enschede
GPS 52.2394 6.8684