Nachtvlindernacht Viermarken

Welke nachtvlinder fladdert daar?

Voor de vijfde keer zijn wij welkom bij Zorgboerderij de Viermarken om onze lakens op te stellen.

In het jaar 2022 zijn er 1.14 miljoen nachtvlinderwaarnemingen gemeld in Nederland. En hier zaten ook bijzondere soorten bij, soorten die door de zuidelijke winden vanuit het Middellandse Zeegebied hierheen gevoerd zijn. Wat te denken van de Gestreepte Pijlstaart en de Witlijnprachtuil. Dit geeft aan dat het zoeken naar nachtvlinders populair is en dat er verrassende waarnemingen te doen zijn. Mogelijk vinden wij vanavond het eerste exemplaar voor Nederland van een bijzondere soort.

In Nederland zijn er zo’n 2400 vlindersoorten waarvan zo’n 920 soorten behoren tot de nachtvlinders. De rest valt onder de dagvlinders (53 soorten) en de microvlinders (hele kleintjes). Dit geeft aan dat zodra je je gaat bezighouden met nachtvlinders er een heel nieuwe wereld voor je open gaat. Wij willen de deur naar die wereld voor jullie openen.

Nachtvlinders leven grotendeels verborgen, de meesten verschijnen pas als het schemert. Hierdoor zijn ze voor vrij veel mensen onbekend, nog een reden voor ons om vanavond te organiseren.

Wij zullen gaan zoeken met zaklampen en enige lakens opstellen met lampen die aantrekkelijk zijn voor Nachtvlinders. Mocht het hard waaien of regenen, dan gaat het nachtvlinderen niet door. Op 16 juni vanaf 19.00 uur kun je op onze website lezen of deze activiteit door zal gaan (https://enschede.knnv.nl/). Het wordt wel een latertje, donderdag vroeg naar bed?

Waar: Viermarkenweg 85, 7522 LC EnschedeWanneer: Vrijdag 16 juni 2023Tijdstip: 22.00 – 24.00 uur
Leeftijd: alle leeftijdenKosten: Vrije giftMeer informatie: https://enschede.knnv.nl
Telefoon (gedurende avond van de activiteit): 06-25 43 00 75Benodigdheden: Zaklamp, stoel om voor het laken te zitten, en cameraDe ondergrond tussen de bomen is verhard, de lakens staan op gras.

Alle foto’s: Wim Bakker

Datum & tijd
vr 16 juni 2023 van 21:30 tot 23:59
Vertrekplaats

Viermarken