Overijssel tussen Regge en Reest

Overijssel, tussen Regge en Reest

Blauwborst

Kenmerkend voor Overijssel zijn de stuwwallen, erfenissen uit de ijstijd. Het landschap van Noord- en Oost Nederland is gevormd in de voorlaatste ijstijd. De langzaam schuivende ijskap duwde zand en stenen voor zich uit, waardoor langgerekte wallen ontstonden. In Salland en Twente bereiken deze stuwwallen hoogtes tot rond de tachtig meter boven N.A.P. Wie kent niet de Sallandse Heuvelrug?

Samen met Philip Friskorn gaan wij vervolgens de natuur in vanuit Haaksbergen en komen ten zuiden van Diepenheim bij de oorsprong van de Regge. In het landschap zijn oude meanders van de Regge nog terug te vinden en waar ze hersteld worden herleeft de Regge van vroeger. Net ten zuiden van Ommen komt de Regge uit in de Overijsselse Vecht. We maken een sprongetje door Salland en komen terecht in Dedemsvaart, het noorden van de provincie. Daar vormt het riviertje de Reest de natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe.

Veldleeuwerik

De Reest is een van de best bewaarde riviertjes van Nederland. Prachtige meanders en een indrukwekkende dynamiek onder invloed van de seizoenen maken deze kleine rivier zo bijzonder. Bij Meppel verlaten we met de Reest de provincie Overijssel: natuur met een en al afwisseling!

Philip Friskorn is een veelzijdig mijnheer waarbij zijn vele talenten vanavond getoond zullen worden. Hij publiceert boeken, geeft lezingen en workshops, en hiernaast weet hij prachtige foto’s te maken. Deze zijn te zien op: https://www.skylark.nl/. Komt allen om te genieten van wat Philip ons te vertellen en vertonen heeft.

  • Datum: 21 oktober 2021
  • Starttijd: 20.00 uur
  • Eindtijd: 22.00 uur
  • Kosten: Vrienden van DMF/RMT gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €5,- Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen.
  • Locatie: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede
  • Praktische informatie: Reserveer uw ticket voor deze lezing op de website van De MuseumFabriek (https://www.demuseumfabriek.nl/). U reserveert voor de lezing, maar u hoeft geen entreebewijs voor het museum aan te klikken.
  • Meer informatie: https://enschede.knnv.nl

Foto’s: Philip Friskorn

Datum & tijd
do 21 oktober 2021 van 20:00 tot 22:00
Vertrekplaats

De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede