Natuuravond – Insectenavond

In deze avond leren wij hoe Audacity, een gratis en open-source audio bewerkingssoftware, kan worden gebruikt om, vogelgeluidsopnamen te verwerken. We beginnen met een introductie van de interface van Audacity, waarbij de basis lay-out, tools en functies worden behandeld. Wij worden door het proces van het importeren van audiobestanden in Audacity geleid, waarbij het belang van het gebruik van hoogwaardige opnamen voor optimale resultaten wordt benadrukt. Wij starten met het vertrouwd worden met de visuele weergave van audiogolven en de basisbediening, zodat wij begrijpen hoe we door hun opnamen kunnen navigeren en specifieke stukken kunnen identificeren.

Het belangrijkste deel van de avond omvat het laten zien van belangrijke audiobewerkingstechnieken. Wij leren hoe we tools zoals ruisonderdrukking kunnen gebruiken om achtergrondgeluiden te minimaliseren, egalisatie om specifieke frequenties te verbeteren en versterking om het volume van de vogelgeluiden aan te passen. De les behandelt ook het gebruik van knip-, kopieer- en plakfuncties om opnamen te bewerken en samen te stellen. Door voorbeelden zien wij hoe je individuele vogelgeluiden kunt isoleren uit langere opnamen, en het opschonen van deze segmenten om de helderheid en kwaliteit te verbeteren. We demonstreren elke stap met voorbeelden.

Tot slot bespreken we de toepassing van deze vaardigheden in onderzoek en natuurbescherming. Mensen leren hoe verwerkte vogelgeluidsopnamen kunnen worden gebruikt om soorten te identificeren, vogelpopulaties te monitoren en gedragspatronen te bestuderen. Aan het einde van de avond hebben mensen een uitgebreid begrip van hoe ze Audacity kunnen gebruiken om vogelgeluidsopnamen te verwerken en hoe deze vaardigheden kunnen bijdragen aan vogelonderzoek en natuurbescherming.

We zullen ook enkele Apps bespreken die handig zijn voor het maken van opnames en het identificeren van vogels in het veld. De invulling van de avond is als volgt:

  1. Mededelingen vanuit het bestuur(ongeveer 10 minuten)
  2. Natuurmoment: Opnames bewerken met Wim Bakker
  3. Kleine pauze
  4. Foto’s van leden bekijken en bespreken (indien tijd over).

Wij zitten op de voor ons bekende zevende verdieping. Ben jij erbij??

In verband met een drukke bezetting van de zevende verdieping wijken wij uit naar de woensdagavond!!!

Datum: Woensdag 2 oktober 2024Starttijd: 19.30 uurEindtijd: 21.30 uur
Kosten: Vrienden van DMF/RMT: Gratis; KNNV-leden: Gratis; Niet- leden €2,50Meer informatie: https://enschede.knnv.nlLocatie: De Museum Fabriek Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede

Koffie en Thee: Vrije gift!!
Tekst: Geïnspireerd door ChatGPT

Datum & tijd
wo 2 oktober 2024 van 19:30 tot 21:30
Vertrekplaats

De MuseumFabriek
Het Rozendaal 11
7523XG Enschede